Školský rok 2023/2024

Navigácia

  • ,, KÝM ZAČNEŠ...“

         Dňa 26.02.2024 sa uskutočnila prednáška pre žiakov 6.-9. ročníkov na tému ,, KÝM ZAČNEŠ “, prednášajúca bola Mgr. Viera Holecová. Prednáška bola zameraná na riziká predčasných a rizikových sexuálnych aktivít, nežiadúcu graviditu a psychosexuálne rozdiely v intímnom prežívaní medzi mužom a ženou. Prednášajúca podala aj informácie na tému pohlavná zrelosť, trestno-právny aspekt, bezpečné rande, prevencia zneužívania.

                                                    Mgr. Marcela  Dziadová

  • Karneval je tu znova

    Karneval je tu znova

    Dňa 14.2.2024 sa v ŠKD uskutočnil karneval, ktorý uzavrel fašiangovú sezónu. 

    Deti prezentovali svoje masky po oddeleniach a spoločne sa zabávali v rytme hudby. Príjemnú atmosféru umocnilo aj malé občerstvenie. 

                          vych.ŠKD

  • Karnevalový bál

    Karnevalový bál

    Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti... Aj naši najmenší žiaci sa 13.2.2024 rozlúčili s fašiangovým obdobím „Karnevalovým bálom“. Spoločne s pani učiteľkami si pripravili krásne karnevalové masky aj škrabošky. Na tanečnom parkete sme sa zrazu ocitli v ríši zvierat, šašov, čarodejníkov, spidermanov, kvietkov. Zaznela hudba a bál sa mohol začať. Počas tancovania sme poriadne vyhladli, ale zachránila nás pani uč. Belková, ktorá nám pripravila pampúškové prekvapenie. Všetci jej veľmi pekne ďakujeme.

                                                                                                                                                   Mgr. Priadková

  • Lyžiarsky výcvik

    Lyžiarsky výcvik

    Lyžiarsky výcvikový kurz sa uskutočnil v termíne od 25.01. 2024 do 31.01.2024 v lyžiarskom stredisku Polomka Bučnik. Na kurze sa zúčastnilo 19 žiakov 7.A, 7.B, jeden žiak 9.B a päť inštruktorov. Pred lyžiarskym výcvikom sa žiaci zúčastnili teoretickej prípravy. Osvojili si základný pohyb na lyžiach, samostatné pripnutie zjazdových lyží, vstávanie na lyže po páde, nosenie lyží, obraty a výstupy, základné zjazdové pohyby.  Aj napriek počiatočným obavám žiaci zvládli celý lyžiarsky kurz. Už po prvom dni výcviku, ktorí je pre našich žiakov najťažší sa osmelili a tešili na ďalšie dni kurzu. Posledný deň kurzu sa žiaci v sprievode vyučujúcich dostali na najvyšší vrchol lyžiarskeho strediska – Polomské Očko.

    Žiakom sa kurz páčil až natoľko, že by sa ho radi zúčastnili znova.

                                                                                                Mgr. Belková Janette

  • Matematický kráľ

    Matematický kráľ

         Dňa 13. februára 2024 sa žiaci 5. až 9. ročníkov zúčastnili matematickej súťaže s názvom „ Matematický kráľ a jeho družina“, ktorú naša škola organizuje každoročne. Žiaci súťažili v trojčlenných družstvách, po jednotlivých ročníkoch. Svoje matematické vedomosti si overovali v piatich disciplínach zostavených hravou a zábavnou formou. Súťažné disciplíny boli zamerané nielen na overenie matematických schopností, zručností a matematického myslenia, ale aj na rozvoj finančnej gramotnosti žiakov. Žiaci súťažili veľmi zanietene a sústredene. Snahou každého tímu bolo získať čo najvyšší počet bodov a to 95. To sa však podarilo len tým najlepším.  A tak sa v tomto školskom roku  na 1. mieste umiestnili žiaci VII.A triedy s počtom bodov 86.   Na 2. mieste sa umiestnili žiaci VII.B triedy s počtom  bodov 85.  Na 3. mieste sa umiestnili žiaci VI.A triedy  s počtom  bodov 84.

    Víťazom srdečne blahoželáme a  tešíme sa opäť o rok!

     

                                                                                                               RNDr. Adamčáková Karin

  • Návšteva Mestskej knižnice Brezno.

    Návšteva Mestskej knižnice Brezno.

    Dňa 9.2.2024  žiaci VI.A a VI.B v doprovode triednych učiteliek navštívili Mestskú knižnicu v Brezne.  Pani knihovníčka R.Durajová si pre žiakov pripravila zaujímavý príbeh o zvieratkách, ktoré v zime nespia. V tvorivých dielňach žiaci vyrobili papierového šaša, ktorý ozdobil priestor knižnice.

                Ďakujeme za milé prijatie , ako aj za tvorivo strávený čas.

                                                                                                                          Mgr.Lukáčová

  • Okresný stolnotenisový turnaj mesta Brezno

    Okresný stolnotenisový turnaj mesta Brezno

    Naša škola sa dňa 6.2.2024 zúčastnila na Okresnom stolnotenisovom turnaji v Centre voľného času Brezno. Do tejto súťaže sa zapojilo 5 škôl z nášho okresu.  Prihlásení žiaci vzorne reprezentovali svoje  školy.  Naši súťažiaci žiaci sa umiestnili  na peknom piatom mieste. Za podané výkony im patrí vďaka a uznanie. Súťažilo sa v duchu fair play, systémom každý s každým.  Za predvedený výkon a vzornú reprezentáciu školy patrí prítomným súťažiacim   pochvala a poďakovanie . 

    S pozdravom športu zdar!       

                                                                vedúci družstva Mgr.Tischliar 

  • Vedomostný kvíz "POLEPETKO"

    Vedomostný kvíz "POLEPETKO"

    Kto by nepoznal Polepetka? Polepetka, čo poplietol celkom všetko. Vydal sa do sveta, aby si našiel princeznú a stal sa pánom...

    Naši žiaci nepoplietli vôbec nič, ale hádali, skladali, trápili svoje hlavičky a rozpletali svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry, vlastivedy, občianskej náuky a náboženskej výchovy.

    Zvíťaziť sa napokon podarilo VI.A tiede, získala 41 bodov.

    Na druhom mieste boli žiaci IX.B triedy.

    Krásne tretie miesto si zaslúžili žiaci VII.B triedy.

    Všetkým víťazom blahoželáme a tešíme sa na "rozpletanie" o rok.

                                 Ing. Tabernausová

  • Deň otvorených dverí v OUI vo Valaskej

    Deň otvorených dverí v OUI vo Valaskej

    Dňa 23. 01. 2024 bol v OUI vo Valaskej Deň otvorených dverí. Využili sme otvorené brány školy a navštívili sme spomínané OUI aj my, žiaci a učitelia zo ŠZŠ z Brezna. Deviataci a ôsmaci spolu s triednymi učiteľmi sa zúčastnili otvorených hodín. U murárov si chlapci skúsili murovanie priečky, skladanie komína, v odbore obchodná prevádzka sa oboznámili s prípravou, predajom a skladovaním tovaru a aktívne sa zapojili do výroby obálok a darčekových tašiek. V kuchárskom odbore sa záujemcovia zapojili do výroby palaciniek, ktoré boli aj súčasťou občerstvenia v školskej cvičnej kuchynke.

         Návštevou OUI si žiaci mohli vyskúšať rôzne profesie čo im uľahčí výber ich budúceho povolania. 

     

                                                                                                                                             Mgr. Debnárová

     

  • SNEHULIAKOVO

    SNEHULIAKOVO

    V mesiaci Január sme sa v našej škole preniesli do krajiny Snehuliakova. Žiaci našej školy na hodinách pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy tvorili a vyrábali všelijakých snehuliakov z odpadového materiálu. Fantázii a tvorivosti sa medze nekladú a tak v našom Snehuliakove vyrástli rôzni snehuliaci z kartónov, dreva, sáčkov, ponožiek, plastových fliaš a rôznych iných materiálov.  Krásnymi snehuliakmi sme si vyzdobili priestory školy. Práca na tejto téme žiakov veľmi bavila a popri tvorení si pospevovali pesničku:

     

    Jedna guľa, druhá guľa,

    tretiu na vrch dám

    a už stojí snehuliačik

    a už stojí tam. :)

                                                                       Mgr. Gabriela Matejková

     

  • ŠKD - čitateľská aktivita

    Január sa v školskom klube začal čitateľskou aktivitou "Oddelenie číta oddeleniu". Komunitné čítanie prezradilo čitateľské zručnosti detí. Popoludnie bolo obohatené aj zábavnou aktivitou, ktorá preukázala vedomosti, ktoré získali aktívnym počúvaním textu. Správne odpovede na súťažné otázky boli pre nich hračkou. Reakcie detí potvrdili záujem o komunitné čítanie detí v oddeleniach.

                                                                    vych.ŠKD 

  • KRÁSNE VIANOCE ÚSPEŠNÝ NOVÝ ROK 2024

                            Prichádza sviatočný čas,

                   na ktorý sa dlho teší každý z nás.

                       Vôňa koláčov vôkol sa rozlieha,

                 vianočnej nálade každý z nás podlieha.

                Zabudnime na smútok, zanechajme zvady,

               buďme k sebe milí, dobrí a majme sa radi.

              Prišiel čas vianočný, zvonček tíško cinká,

                 každému sa splní túžba, aspoň malilinká.

                    Šťastné a veselé želajme si spolu,

      a potom spoločne sadnime k štedrovečernému stolu.

  • Vianoce na I. stupni

    Vianoce na I. stupni

    Máme v škole jedličku, na jedličke hviezdičku.

    Hviezdička sa ligoce, prichádzajú Vianoce.

     

    Už sa stalo tradíciou, že posledný deň pred vianočnými prázdninami, keď sa stromček ligoce, žiaci predvedú program. Žiacki asistenti so žiakmi IV.A si pripravili koledovanie so zvykmi a tradíciami v rodine počas Štedrého dňa. Na spríjemnenie predvianočnej atmosféry sa každá trieda  predviedla pripravenou básničkou, vinšom alebo koledou. A nezabudlo sa ani na Vianočnú poštu. Pozdravy, obrázky a pohľadnice, ktoré sme vyrábali počas decembra nám žiacki asistenti odovzdali obohatené vinšom, spevom a tancom. Na záver nám pani riaditeľka poďakovala za pekný program a zaželala príjemné vianočné sviatky a prázdniny.

     

    Do nového roku želám veľa radosti, budete ju potrebovať na zvládnutie všedných starostí. Želám veľa sily a pevný krok, nech je dobrý a úspešný Váš nadchádzajúci rok!

                                                                                                                       Vedúca MZ: Jana Václavík Kotránová

  • Vianočná pošta

    Vianočná pošta

    V posledný deň vyučovania, končiaceho sa kalendárneho roka, je dňom, kedy sa žiaci s radosťou menia na vianočných poštárov. Roznášajú žiakom a všetkým zamestnancom školy originálne vlastnoručne vyrobené vianočné pozdravy. Zdobia ich vianočné a novoročné vinše, prekrásne ilustrácie.

                                                                                                           Mgr. Molčanová

                                                                                     koordinátor environmentálnej výchovy

  • Čitateľská aktivita – Čítame si vianočné príbehy

    Tak ako  sa všetko raz začína, tak sa aj končí. Jednou z akcií ŠK bolo vianočné čítanie. Začalo sa v mesiaci december a bolo úspešne zrealizované, lebo si čítali žiaci zo všetkých tried našej školy. Niektoré triedy si čítali navzájom, iné samy. Pani učiteľky zo ŠK vybrali rôzne knihy s vianočnou a mikulášskou tematikou, napr. vianočné vinše a básničky, tiež príbehy – Babka Ester, Medovníčky, Darček pre Mikuláša, Ako si Mikuláš hľadal ženu ap. Žiaci z III. B, IV. A a IV. B nakreslili aj obrázky, ktoré sú na nástenke pred knižnicou. Veríme, že vianočným čítaním ste začali vnímať aj vianočnú atmosféru, ktorá sa začína najkrajšími sviatkami roka.

         Pani knihovníčky Vám prajú krásne vianočné sviatky, nech Vás úsmev, zdravie, šťastie a láska sprevádzajú nielen počas Vianoc, ale i v celom nasledujúcom roku.

       

                                                                                                           Knihovníčky ŠK

  • Vianočné vystúpenie v DSS Kotva

    Vianočné vystúpenie v DSS Kotva

    V predvianočnom období, v čase adventu, dňa 19.12.2023 naši žiaci - žiaci Špeciálnej základnej školy Brezno v sprievode učiteľov, navštívili Domov sociálnych služieb Kotva v Brezne. Klientov zariadenia obdarovali vianočnými koledami, básňami, piesňami, vianočnou poštou a sladkým prekvapením. V útulnom zariadení, v priateľskej atmosfére sme sa cítili veľmi príjemne. Čaro adventného a vianočného obdobia a silu obdarovávania sme prežívali všetci spoločne.

       Odchádzajúc, nám pod nohami vŕzgal mrznúci sneh a ľad, ale v srdciach a na duši nám bolo príjemne. Hrialo nás príjemné teplo zo spoločne stráveného času so zamestnancami a klientmi DSS Kotva.

                                          

                                                                                                             Mgr. Molčanová

                                                                                           koordinátor environmentálnej výchovy    

  • Mikulášske prekvapenie

         Prvýkrát zaznela zo školského rozhlasu melódia Tri oriešky pre Popolušku 01. 12. 2023. Stala sa znelkou pre Mikulášske prekvapenie, ktoré bolo určené žiakom, ktorí pravidelne chodia do školy, dodržujú školský poriadok a výborne sa učia. Každé ráno, až do 18. decembra, si žiaci z vyhlásených tried našli na 2. poschodí papierových Mikulášov a v nich sladké prekvapenie.

         Odmenení boli nasledovní žiaci:

    Danko Pokoš z I. A, Kristián Eremiáš z II. A, Fabian Pokoš z II. B, Kevin Buša z III. A, Vanesa Pokošová z III. B, Erik Buša zo IV. A, Anastázia Pustajová zo IV. B, Jasmína Čisárová zo IV. C, Zuzana Pustajová z V. A, Nataša Reisingerová z V. B, Natália Oláhová zo VI. A, Kamila Pustajová zo VI. B, Barbora Sajková zo VII. A, Sára Pušková zo VII. B, Dajana Pokošová z VIII. A, Radoslava Pušková z VIII. B, Adam Puška z VIII. C, Janka Pušková z IX. A, Peťka Černá z IX. B, Patrícia Bartošová z B var. I., Jolana Sajková z B var. II. a Dominika Pustajová z B var. III.

         Či sme malí a či veľkí, mladí alebo starí, dobrí a horší... majme do NOVÉHO ROKU jedno predsavzatie: „BUĎME K SEBE LEPŠÍ.“

     

                                                                                           Mgr. Alica Debnárová

  • Červené stužky

    Červené stužky

    Špeciálna základná škola Brezno sa aj tento rok zapojila do kampane Červené stužky pre rok 2023.

    Zapojili sme sa do výtvarnej súťaže, v ktorej naša žiačka ôsmeho ročníka Dominika Bartošová, získala čestné uznanie. Pri tejto príležitosti jej chceme srdečne poblahoželať k úspechu.

    Pod záštitou koordinátorky zdravej školy Ing. Kunštárovej sa uskutočnila prednáška na tému: Zásady správnej výživy, so zreteľom na poruchy príjmu potravy a iné závislosti.  

    Ďalšia prednáška o škodlivosti fajčenia prebehla pod vedením koordinátora prevencie Mgr. Nemčáka, čo považujeme ako istý druh prevencie pred závislosťami ako aj ochranu pred ochorením.

    Poslednou prednášku uskutočnila koordinátorka rodinnej výchovy Mgr. Dziadová a to na tému: Intímna hygiena a pohlavné choroby.

    Ďakujeme za možnosť prihlásiť sa do tejto kampane a tešíme sa na nové aktivity v budúcom školskom roku.

                                                                                                 Ing.J.Kunštárová

  • Železný muž a žena školy - výsledková listina

     

    Kategória I. chlapci 10-12r.

    1. DAVID EREMIÁŠ - V.A

    2. TIBOR LAKATOŠ - III.B

    3. MICHAL BARTOŠ - B var.II.

     

     

    Kategória I. dievčatá 10-12r.

    1. ANASTÁZIA PUSTAJOVÁ - IV.B

    2. DENISA POKOŠOVÁ - B var.III.

    3. JASMÍNA ČISÁROVÁ - IV.C

     

     

    Kategória II. chlapci 13-14r.

    1. NIKOLAS OLÁH - VIII.A

    2. NIKOLAS POKOŠ – VIII.A

    3. KRISTIÁN PUSTAJ – VII.B

     

     

    Kategória II. dievčatá 13-14r.

    1.MÁRIA POKOŠOVÁ – VII.A

    2. VIKTÓRIA PUŠKOVÁ – VII.A

    3. NELA PUŠKOVÁ – VII.A

    3. SÁRA PIŠTOVÁ – VI.B

     

     

    Kategória III. chlapci 15-16r.

    1.RADKO POKOŠ – B var.III.

    2. JOZEF SAJKO – IX.B

    3.IMRICH PIŠTA – VIII.C

     

     

    Kategória III. dievčatá 15-16r.

    1.IVANA POKOŠOVÁ – B var.III.

    2. FREDERIKA POKOŠOVÁ - IX.B

    3. KLAUDIA POKOŠOVÁ – IX.B

    3. MÁRIA PUSTAJOVÁ  - VIII.A

     

     

    Rekordy školy

     

    Ľah – sed 60sek.

    Nikolas Pokoš VIII.A – 53x

    Nikola Gábrišová VI.A – 53x

     

    Činky v upažení

    Oskar Pustaj B var.I.- 2:21:90 /1,25 činky/

    Imrich Pišta VIII.C – 1:33:31 / 2,5 činky/

    Frederika Pokošová – 2:38:39

     

    Kľuky

    Alex Pustaj VI.A- 88x

    Ivana Pokošová – B var.III – 42x

     

    Preskoky cez švihadlo

    Tibor Lakatoš III.B - 152x

    Diana Bartošová VI.A – 106x

     

    Stacionárny bicykel 2km

    Nikolas Oláh VIII.A -  3:12

    Ivana Pokošová B var.III- 3:30          

     

     

     

     

     

     

  • Železný muž a žena školy

    Železný muž a žena školy

       V mesiaci december sa na našej škole uskutočnila tradičná športová súťaž o najsilnejšieho žiaka školy. Žiaci súťažili v rôznych silových disciplínach, cvičenia s  činkami, preskoky na švihadle cvičenia na stacionárnych bicykloch, zhyby na rukách a cviky na brušné svalstvo /sklápačky/. Na 14. súťažnom ročníku  sa zúčastnili žiaci štvrtých až deviatich ročníkov. Celkový počet žiakov bol 64 z toho 29 dievčat a 35 chlapcov. Cvičilo sa v troch vekových kategóriách a žiaci boli rozdelení na chlapcov a dievčatá. Priebeh súťaže a aj výkony žiakov boli na vysokej športovej úrovni. Žiaci si siahli až na dno svojich síl a podali plnohodnotné výkony. Celá súťaž sa niesla v športovom duchu a pri dodržaní všetkých pravidiel fair play. Za podané športové výkony patrí vďaka všetkým súťažiacim. Všetkým kolegom patrí poďakovanie za pomoc pri organizovaní a za úspešný priebeh súťaže.

     S pozdravom športu zdar!                                                                                    Mgr.Tischliar

strana:

Kontakt

  • Špeciálna základná škola Brezno
    Mládežnícka č.3, 977 03 Brezno
  • 048 6112053

Mapa

Fotogaléria