Školský rok 2023/2024

Navigácia

  • Železný muž a žena školy

    Železný muž a žena školy

       V mesiaci december sa na našej škole uskutočnila tradičná športová súťaž o najsilnejšieho žiaka školy. Žiaci súťažili v rôznych silových disciplínach, cvičenia s  činkami, preskoky na švihadle cvičenia na stacionárnych bicykloch, zhyby na rukách a cviky na brušné svalstvo /sklápačky/. Na 14. súťažnom ročníku  sa zúčastnili žiaci štvrtých až deviatich ročníkov. Celkový počet žiakov bol 64 z toho 29 dievčat a 35 chlapcov. Cvičilo sa v troch vekových kategóriách a žiaci boli rozdelení na chlapcov a dievčatá. Priebeh súťaže a aj výkony žiakov boli na vysokej športovej úrovni. Žiaci si siahli až na dno svojich síl a podali plnohodnotné výkony. Celá súťaž sa niesla v športovom duchu a pri dodržaní všetkých pravidiel fair play. Za podané športové výkony patrí vďaka všetkým súťažiacim. Všetkým kolegom patrí poďakovanie za pomoc pri organizovaní a za úspešný priebeh súťaže.

     S pozdravom športu zdar!                                                                                    Mgr.Tischliar

  • Exkurzia v Banskej Bystrici

    Exkurzia v Banskej Bystrici

         Žiaci 7., 8., 9. ročníka boli spolu so svojimi triednymi učiteľmi dňa 07. 12. 2023 na exkurzii v Banskej Bystrici. Navštívili OUI Viliama Gaňu, Thurzov dom a vianočné trhy.

         Odborným učilišťom internátnym nás sprevádzal pán Rusko, ZRŠ. Podrobne vysvetľoval žiakom o odboroch, v ktorých sa môžu vyučiť, prezentoval výrobky študentov. Zaujímavé bolo rozprávanie o uplatnení študentov v praxi po úspešnom absolvovaní štúdia na OUI.

         V Thurzovom dome sme si prezreli zbierky betlehemov, dozvedeli sme sa čo sú stridžie dni, aké čary, vianočné zvyky a tradície mali ľudia, ktorí žili v dedinskom prostredí. Naučili sme sa aj koledu „Šťastie, zdravie...“. Okrem toho sme v stálej expozícii „objavili“ nerastné bohatstvo, ktoré ukrývali hory v okolí Banskej Bystrice, spoznali banícke zvyky, ale aj ďalšie remeslá.

         Striebornou vločkou na záver bola prechádzka námestím, kde sme si na vianočných trhoch kúpili rôzne dobroty.

     

                                                                  Mgr. Debnárová a Ing. Kunštárová

                                                                                   

     

  • Adventným stíšením kráčame k VIANOCIAM!

    Adventným stíšením kráčame k VIANOCIAM!

    Čas sviatočný, výnimočný a zázračný, ktorý sa s nehou v tichosti blíži k nám. Tento čas očakávaní spestrili 11.12.2023 žiaci Hudobno - dramatického záujmového útvaru I., II. obyvateľom DSS Luna.  Svojim divadielkom O čertíkovi Bertíkovi a koledami Dobrej noviny potešili všetky srdiečka. Tento deň bol spojený s charitatívnou akciou občianskeho združenia Koľko lásky. Naše anjeliky sa s radosťou zapojili do rozdávania lásky vo sviatočne zabalených krabiciach od topánok.

                                                                                                                                 Mgr. Tokárová, Mgr. Lukáčová

  • Medzinárodný deň ľudí so zdravotným postihnutím

    Takmer každý deň v roku si pripomíname nejaký medzinárodný, európsky či národný sviatok. Ako každý rok, už od roku 1981, sme si v tretí decembrový deň pripomenuli jeden z tých významnejších – Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím.

    Zdravotné postihnutie je stav ľudského organizmu, do ktorého sa istým spôsobom v určitom momente v živote dostane každý z nás. Pri osobách so zdravotným postihnutím, ktoré si prajú zúčastňovať sa na živote spoločnosti v plnej miere, sa netreba sústrediť na to, čo nedokážu, ale na to, čím vynikajú.

    Takým človekom je aj zrakovo postihnutý Ondrej Petro, ktorý našu školu navštívil dňa 08.12.2023, v spoločnosti svojej mamičky pani Marty Petrovej.  Aj keď mu sudičky zabudli do vienka nadeliť drahocenný zrak on vidí práve pomocou svojho veľkého srdiečka. Je to mladý človek, ktorého mrzí, že nikdy nevidel svoju mamu, svojich blízkych, ich gestá. Ako roky pribúdali naučil sa s tým žiť a prijať to ako fakt. Naučil sa plnohodnotne žiť, číta literatúru pre nevidiacich, píše na písacom stroji a krásne hrá na harmonike. Pripravil si pre nás krásne ľudové a vianočné piesne, pri ktorých sme si pripomenuli, že už začal advent a spolu s jeho hudobným sprievodom sme si zaspievali.

     

     „Dobre vidíme iba srdcom. To, čo je podstatné, je pre oči neviditeľné.”                                  

    Antoine de Saint-Exupéry

  • Mikuláš 2023

    Mikuláš 2023

    Kde sa vzal, tu sa vzal, Mikuláš k nám zavítal.

    V ruke veľkú palicu, na hlave mal čapicu.

    Popod fúz sa usmieval  a deti si obzeral.

    Ďalší rok nám ubehol a znovu tu máme Mikuláša. Obľúbený sviatok našich detí, ktoré sa  tešia na obdarovanie sladkosťami a rôznymi drobnosťami. Tento rok Mikuláš po zasneženej krajine prišiel v sprievode škriatka, anjelov a  strašidelného čerta. Za pekné básničky a pesničky boli deti obdarované sladkým balíčkom. Ale škriatok Stanko zistil, že v našej škole sú aj deti ktoré neposlúchali, alebo sa niečím previnili. Čertovi sa to páčilo a chcel si deti zobrať so sebou. Ojóóój... to bolo strachu. Našťastie anjelik a škriatok čerta prehovorili a deti Mikulášovi sľúbili, že sa polepšia. Keď boli všetky balíčky odovzdané, deti sa peknou pesničkou s Mikulášom rozlúčili. S úsmevom na tvári, balíčkom v ruke a plné zážitkov sa rozpŕchli po triedach.

    Tento rok sa o tento skvelý Mikulášsky deň postarali žiaci druhého stupňa (žiacki asistenti), pod vedením Mgr. Václavík Kotránovej a Bc. Kucharičovej.

    Mgr. Václavík Kotránová

     

     

  • Mestská knižnica v Brezne

    Dňa 30. 11. 2023 sme  so žiakmi VIII. B a VIII. C navštívili Mestskú knižnicu v Brezne. Pani knihovníčka nám porozprávala o Pavlovi Dobšinskom, jeho tvorbe a v znamení „dobro víťazí nad zlom“ začala čítať jednu z jeho rozprávok. Záver rozprávky zostal neprečítaný a žiaci ho podľa svojej fantázie dokončili sami.

    Našu malú „exkurziu“ sme ukončili návštevou Ondrejského jarmoku, na ktorom žiaci obdivovali rôzne produkty – od sladkostí až po ľudové výrobky.

                                                                                                   Mgr. Debnárová a Ing. Kunštárová

     

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok...

    Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok...

         Nie každý zo seniorov má možnosť tráviť vianočné sviatky v kruhu rodiny a  potešiť sa z darčekov od svojich blízkych.

               Žiaci zo 4.A triedy prejavili chuť pomáhať a tiež urobiť dobrý skutok. Z nasporených koruniek kúpili niečo sladké, voňavé a teplé. Na pracovnom vyučovaní a v školskom klube vyrobili darčeky a pozdravy. Potom naplnili krabice od topánok, ktoré tematicky vyzdobili a odovzdali seniorom v DSS - LUNA. Počas prípravy darčekov sa žiaci s triednou učiteľkou a pani vychovávateľkou rozprávali o tom, aké dôležité je pomáhať a aspoň na chvíľku niekomu vyčariť úsmev na  tvári.

                Veríme, že naše darčeky niekoho potešia a všetkým tetám a ujom v DSS prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov.

                                                                                                  Mgr.Jana Václavík Kotránová

                   

  • Pracovná ponuka - PEDAGOGICKÝ ASISTENT

    Voľné miesto na našej škole, bližšie informácie nájdete TU.

  • TVORIVÉ DIELNE K VIANOCIAM

    Obdobie pokoja, rozjímanie, dobročinnosti a upokojenia – tak môžeme charakterizovať pravý význam adventu. Samotné slovo advent pochádza z latinčiny. "Adventus" v preklade znamená príchod a odkazuje na príchod Spasiteľa.

    Advent je prvým obdobím cirkevného čiže liturgického roka. Dĺžku adventného obdobia vymedzujú 4 adventné nedele. Typickým symbolom adventu je adventný veniec, ktorý má 4 sviečky a každú adventnú nedeľu sa postupne zapaľuje o jednu sviečku viac.

    1. Na prvú adventnú nedeľu sa zapaľuje prvá fialová sviečka, tzv. Svieca prorokov. Je pamiatkou na prorokov, ktorí predpovedali narodenie Ježiša Krista.

    2. Na druhú adventnú nedeľu sa zapaľuje druhá fialová sviečka, tzv. Betlehemská, ktorá reprezentuje lásku a predstavuje Ježiškove jasličky. 

    3. Na tretiu adventnú nedeľu sa zapaľuje ružová sviečka, tzv. Pastierska, ktorá vyjadruje radosť z toho, že pôst je takmer na konci. 

    4. Na štvrtú adventnú nedeľu sa zapaľuje posledný fialová sviečka, tzv. Anjelská.

     Aj keď pre väčšinu ľudí je to obdobie zhonu, zháňanie darčekov, upratovania, pečenia koláčov a príprav na Vianoce, majte na pamäti hlavný účel adventu.

    A aby aj naša škola bola pripravená na príchod najkrajších sviatkov v roku otvárame tvorivé dielne k Vianociam. Preto vám prajeme príjemné prežitie adventného obdobia a hlavne veľa tvorivých nápadov.

                                                  Mgr.Hančáková

  • Ovocníčkovia

    Dňa 14.11.2023 sa V.oddelenie premenilo na krajinu ovocia. 

    Pre deti z ostatných oddelení tam čakalo množstvo zaujímavých úloh: ovocné príklady, miska s ovocím, ktorú museli správne pomenovať, tvoriť vety o ovocí, ale aj nakresliť.Pri týchto úlohách si deti hravou formou rozvíjali slovnú zásobu a matematickú predstavivosť. 

    Deťom sa aktivity veľmi páčili.

                                                             Bc.Kucharičová

  • Myší snem

    V priebehu mesiaca november 2023 pani uč. Mgr. Debnárová pripravila pre žiakov I. stupňa riadené čítanie pod názvom: Myší snem. Čítania sa zúčastnili 3 triedy: I.A, IV. A a IV. B. Pani učiteľka si pre žiakov  pripravila zaujímavé aktivity. Jednou z nich bola omaľovanka myšky. Tieto výtvarné práce budú zdobiť nástenku pred školskou knižnicou. Ďakujeme pani učiteľke za pekný čitateľský zážitok.

                                                                                   Mgr. Korytiaková

  • INTÍMNA HYGIENA A POHLAVNÉ CHOROBY

    INTÍMNA HYGIENA A POHLAVNÉ CHOROBY

          Dňa 07.11.2023 sa uskutočnila beseda na  tému „ Intímna hygiena a pohlavné choroby“  pre žiačky 4. – 9. ročníkov. Na besede sa žiačky oboznámili so zásadami dodržiavania intímnej hygieny v období dospievania, taktiež sa oboznámili s intímnymi hygienickými potrebami pre ženy. K danej téme si žiačky pozreli krátky video film a prezentáciu. Cieľom interaktívnej besedy zameranej na intímnu hygienu ženy bolo najmä uvedomiť si, že intímne partie sú v podstate najcitlivejšou časťou ženského tela, a tak by sme k nim mali aj pristupovať.

        Keďže žiačky začínajú veľmi skoro žiť pohlavným životom , boli oboznámené s rizikom vzniku pohlavných chorôb a ich možných následkov.

                                                                Mgr.  Marcela Dziadová

     

  • „HOVORME O JEDLE“

    „HOVORME O JEDLE“

    Naša škola sa aj v tomto školskom roku 2023/2024 stala súčasťou XI. ročníka celoslovenskej súťaže

    „Hovorme o jedle.“

       Žiaci, učitelia, pedagogickí zamestnanci školy, všetci spoločne sme sa s nadšením zapájali do jednotlivých aktivít a kategórií súťaže. Jednoducho, aktivity súťaže boli pre nás veľkou výzvou, ktorej sme neodolali. Zapojili sme sa do výtvarnej súťaže: „CHUTNÉ MAĽOVANIE,“ fotografickej súťaže: „OČAMI GURMÁNA,“ literárnej súťaže: „NEPLYTVÁM POTRAVINAMI – ČAS UKÁZAŤ LÁSKU NAŠEJ PLANÉTE“ a do vyhlásených denných tém v týždni od 16.10. 2023 do 20.10.2023.

     V rámci našej školy prebiehali jednotlivé aktivity v súlade s vyhlásenou dennou témou.

    pondelok – 16.10. 2023: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky

    utorok - 17.10.2023: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

    streda – 18.10.2023: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek

    štvrtok – 19.10.2023: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny

    piatok – 20.10.2023: Cukry, tuky, soľ

    Ďakujem všetkým zapojeným a zúčastneným v rámci Špeciálnej základnej školy v Brezne v XI. ročníku súťaže.

    Ďakujem pánom šoférom, ktorí nás bezpečne prepravili autobusovou dopravou do Lesníckeho skanzenu v Čiernom Balogu – Vydrovo.

    Ďakujem firme pána Vratka Strmeňa:  Fresh – Horehronie, ktorý žiakom našej školy sponzorsky prispel pri nákupe surovín na zrealizovanie dennej témy: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny.

       Zažili sme mnoho pekných chvíľ, ktoré nás obohatili o vedomosti, zručnosti, zážitky a nezabudnuteľné momenty.

     

                                                                                

                                                                                             Mgr. Molčanová

                                                                               koordinátor environmentálnej výchovy

     

     


     

     

  • Mesiac úcty k starším

    Mesiac úcty k starším

    Ľudský život predstavuje veľkú knihu, zložitý jedinečný román. Bezstarostné detstvo, aj keď nemuselo byť bohaté a žičlivé, predsa len bolo krásne. To vystriedalo detstvo vašich detí. Všetko na svete môže človek zastaviť, každý pohyb, každý nepokoj, čo však nezastaví , nespomalí, je čas. Čas plynie ako rieka nášho života. Míňa sa deň za dňom, rok za rokom. Starnutie prichádza pomaly, nenápadne. Nedá sa tomu vyhnúť. Sem-tam vás niečo zabolí, objaví sa vráska, skôr či neskôr obelejú vlasy. Každý malý chlapec či dievča bude raz dedko - babka. Nezabúdajme, všetci raz budeme starí.

    Október - Mesiaca úcty k starším, mesiac, pre ktorý je príznačné zafarbenie prírody do najkrajšieho šatu plného farieb, posledných teplých lúčov slniečka a postupnej prípravy na zimu.
    Úcta k starším by mala byť hlavne spontánna a sústavná, veď starší ľudia si ju zaslúžia. Vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré môžu odovzdať mladším. Nezabudnime na pozdrav, ktorý je najjednoduchším prejavom ľudskej spolupatričnosti a rešpektovania iných ľudí - bez rozdielu veku. „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo sa mu zračí v oku, podľa slov, podľa vrások a bielych vlasov. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi, hovorí jedna ľudová múdrosť."
    Prajeme im pevné zdravie, veselú myseľ, veľa úsmevu, elánu a radosti zo života, aby prežili ďalšie roky obklopení láskou, úctou a pozornosťou svojich najbližších. Nech sú dni vášho zrelého veku prepletené vďačnosťou nás všetkých. Nech je vaša jeseň plná farieb, z ktorých každá bude znamenať jedno krásne prežité obdobie života.

    K našim srdečným blahoželaniam sme pridali aj krásne pozdravy, ktoré počas mesiaca vyrobili žiaci našej školy. Vyrobené pozdravy boli dňa 27.10.2023 odovzdané klientom DSS Luna v Brezne.

    Mgr. M. Kovalčíková

     

     

  • Čaj o piatej na breznianskej výhliadkovej veži

    Čaj o piatej na breznianskej výhliadkovej veži

    Dňa 18.10.2023 bol krásny slnečný deň, ideálny na popoludňajší výbeh do prírody. Na prechádzku s možnosťou oči pohladiť paletou jesenných farieb nadýchať sa vône jesene. So žiakmi ôsmych a deviatych ročníkov sme sa teda dohodli na pikniku ,,Čaji o piatej“ na najvyššie položenej veži u nás. Spolu, v dobrej nálade, plní očakávaní sme prešli 10,4 km. Odmenou pre všetkých zúčastnených boli prekrásne jesenné výhľady na Nízke Tatry, Kráľovu hoľu, Klenovský a Ľubietovský Vepor. No najväčším zážitkom bolo pre nás pozorovanie západu slnka, umocnený popíjaním bylinkového čaju a návrat do mesta pri svetle lampášov.

                                                                               Mgr. Belková Janette

  • FAREBNÝ TÝŽDEŇ ZDRAVIA

    FAREBNÝ TÝŽDEŇ ZDRAVIA

    Tretí októbrový týždeň bol na našej škole neobyčajne pestrý, plný rôznych aktivít a súťaží, úžasných chutí a vôní. Celý sa niesol v duchu zdravého životného štýlu. Každý deň bol zameraný na určitú zdravú oblasť. Na tému konkrétneho dňa všetkých upozorňovala farba, do ktorej sa snažili zaodieť nielen deti, ale aj pani učiteľky. Počas červeného pondelka a zeleného utorka sme poznávali i ochutnávali rôzne druhy ovocia a zeleniny a zdôraznili sme si dôležitosť ich konzumácie. Žltá streda bola venovaná pohybu. S chuťou sme si zacvičili a zasúťažili, žiaci boli odmenení diplomami. V modrý štvrtok sme precítili chuť i vôňu zdravých nápojov a priblížili sme si význam vody.  Aj posledný deň v týždni – biely piatok sme strávili príjemnými aktivitami a zdravím maškrtením. Pripomenuli sme si prínos mlieka a mliečnych výrobkov pre naše zdravie.

                Deti sa do všetkých aktivít zapájali s obrovským nadšením. Snahou pedagógov bolo motivovať ich k zdravému spôsobu života najmä v ich domácom prostredí. Celý týždeň bol pre nás nielen zdrojom nových poznatkov a skúseností, ale aj zdrojom pekných zážitkov, zábavy a radosti.

                                                                                   Mgr. Šaríková

  • Cezpoľný beh 2023/24

    Cezpoľný beh 2023/24

    Dňa 27.9.2023 sa uskutočnil cezpoľný beh pre žiakov druhého stupňa. Žiaci sa popasovali na zaujímavo zostavenej trati so prírodnými prekážkami. Žiaci pretekali v dvoch kategóriách. Aj keď nám najskôr počasie neprialo, nakoniec sa na našich športovcov usmialo slniečko. Odmenou pre všetkých súťažiacich bol bylinkový čajík a koláčik pripravený v našimi šikovnými deviatačkami.

    II. stupeň

    Dievčatá 12 – 13 ročné                                      Chlapci 12 – 13 roční

    1. Diana Bartošová                  6.A                      1. Dominik Eremiáš       7.B

     2. Sára Pištová                       6.B                       2. Richard Mušuka         5.A

    3. Jolana Sajková                    B var.-II               3. Daniel Oláh               7.A

     

    Dievčatá 14 – 15 - 16 ročné                               Chlapci 14 – 15 - 16 roční

    1. Ľubica Pokošová             8.A                                   1. Imrich Pišta                 8.C

    2. Frederika Pokošová         9.B                                   2. Stanislav  Eremiáš       8.A

    3.Ivana Pokošová                  B var.III.                            3. Patrik Bartoš                9.A

     

    Dňa 20.10.2023 sa uskutočnil cezpoľný beh pre žiakov prvého stupňa našej školy. Žiaci súťažili v piatich kategóriách. Na trati panovala nádherne súťaživá atmosféra. Žiaci sa navzájom povzbudzovali a podporovali. Radosť z pohybu podporilo nádherné počasie. Touto aktivitou sme sa zároveň zapojili do projektu „Hovorme o jedle.“  Po odbehnutí si všetci pochutnali na jablkovom koláčiku a bylinkovom čaji, ktoré svojim mladším spolužiakom pripravili naše šikovné deviatačky.

    I. stupeň

    7 -  8  roční                                                               Chlapci 8 – 9  roční

    1. Paulína Hyriaková               2.B                       1. Kevin Buša                3.A

    2. Daniel Pokoš                       1.A                     2. Michal Pokoš            2.B

    3. Frederika Lakatošová          2.A                      3. Alexander Pustaj          3.A

     

    Dievčatá 9 – 10 ročné                                        Chlapci 10 -11  roční

    1. Jasmína Čísarová                4.C                       1. Dávid Eremiáš           5.A

    2. Jadranka Oláhová               5.B                       2. Tibor Lakatoš            3.B

    3. Miriam Pušková                  4.A                      3. Juraj Gábriš               4.A

            

    Dievčatá 11 ročné

    1. Terézia Pustajová                4.B

    2. Nataša Reisingerová            5.B

    3. Daniela Bartošová               B var.-II

     

     

    Výsledková listina CB  2023/24.

    7 -  8  roční                                                               Chlapci 8 – 9  roční

    1. Paulína Hyriaková               2.B                       1. Kevin Buša                3.A

    2. Daniel Pokoš                       1.A                     2. Michal Pokoš            2.B

    3. Frederika Lakatošová          2.A                      3. Alexander Pustaj          3.A 

     

    Dievčatá 9 – 10 ročné                                        Chlapci 10 -11  roční

    1. Jasmína Čísarová                4.C                       1. Dávid Eremiáš           5.A

    2. Jadranka Oláhová               5.B                       2. Tibor Lakatoš            3.B

    3. Miriam Pušková                  4.A                       3. Juraj Gábriš               4.A

            

    Dievčatá 11 ročné

    1. Terézia Pustajová                4.B

    2. Nataša Reisingerová            5.B

    3. Daniela Bartošová               B var.-II

     

    II. stupeň

    Dievčatá 12 – 13 ročné                                      Chlapci 12 – 13 roční

    1. Diana Bartošová                  6.A                      1. Dominik Eremiáš       7.B

     2. Sára Pištová                       6.B                       2. Richard Mušuka         5.A

    3. Jolana Sajková                    B var.-II               3. Daniel Oláh               7.A

     

    Dievčatá 14 – 15 - 16 ročné                               Chlapci 14 – 15 - 16 roční

    1. Ľubica Pokošová             8.A                                   1. Imrich Pišta                 8.C

    2. Frederika Pokošová         9.B                                   2. Stanislav  Eremiáš       8.A

     3.Ivana Pokošová                  B var.III.                            3. Patrik Bartoš                9.A

     

                      Mgr.Belková Janette

     

  • Vitajte v ŠKD

    Vitajte v ŠKD

    Dňa 18.10.2023 sme spoločne privítali nových členov v ŠKD. 

    Deti si zasúťažili v rôznych disciplínach, zaspievali pesničky a boli pasovaní. Potom si všetci zatancovali. Ďakujeme za pomoc žiackym asistentom.

                                                                       vych.Dejová

     

  • ŠARKANIÁDA

    "Šarkan letí, šarkan letí,za ním chlapci, za ním deti! A chlapci sa hrnú von, vykrikujú, robia zhon."

    Dňa 11.10.2023 sa v školskom klube uskutočnila Šarkaniáda. Deti sa svojimi šarkanmi nabehali a vyšantili do sýtosti.

                                vych. Rusinová

strana:

Kontakt

  • Špeciálna základná škola Brezno
    Mládežnícka č.3, 977 03 Brezno
  • 048 6112053

Mapa

Fotogaléria